Het jeugdorkest van Heide Echo werd in 1991 werd opgericht door toenmalig bestuurslid Kees Bartholomeus en Raymond Lodders. Het plan werd opgevat om voor aanstormende jonge talenten een apart orkest op te richten, waarin ze klaargestoomd konden worden voor het grote werk. Met 17 kinderen (de oudste was toen net 15) werden op de ledenwerfavond van Heide Echo 2 nummertjes gespeeld: ‘Daar gaat ze’, van Clouseau en het beginthema van STAR WARS. Het publiek was meteen laaiend enthousiast (er zaten alleen maar ouders in de zaal) zodat dit initiatief (van Kees Bartholomeus, toendertijd secretaris van Heide Echo en chef (jeugdzaken) wel voortgezet moest worden. Enkele minder enthousiaste leden hadden geen zin om verder te gaan, maar de harde kern ging door. Dit alles onder leiding van dirigent Raymond Lodders die al jarenlang de enthousiaste drijvende kracht is achter het orkest.

IMG_2966v

Altijd op zoek naar de grens, waardoor er vaak erg mooie concerten en uitstapjes hebben plaatsgevonden. Het orkest kan terugzien op een groot aantal concerten in binnen- en buitenland. Festivals in Frankrijk, Duitse bierfeesten en de Efteling zullen het jeugdorkest niet snel vergeten.
In 1999  en 2015 wordt er zelfs een cd opgenomen en gepresenteerd tijdens een uitbundig concert.

In 2009 heeft het jeugdorkest een eerste prijs gewonnen op het Internationaal Muziekfestival voor de Jeugd te Neerpelt.

In 2016 bestaat het Jeugdorkest 25 jaar.  Raymond heeft 25 jaar voor het orkest gestaan. Speciaal voor hem en de jeugdleden heeft het bestuur een stuk laten componeren: New Hampshire gecomponeerd door niemand minder dan Jacob de Haan.  Tijdens het uitbundige jubileumconcert wordt dit nummer voor het eerst in zijn geschiedenis ten gehore gebracht door: Jeugdorkest Knegsel olv Raymond Lodders. We schrijven geschiedenis! Verder is er een brochure gemaakt over 25 jaar JO.

In 2017 vindt een grote verandering plaats; Raymond heeft aangegeven het dirigeerstokje te willen doorgeven. Ondanks dat het Jeugdorkest nog een groot aantal leden heeft,  heeft het bestuur gekeken naar de toekomst en is er een samenwerking aangegaan met het Jeugdorkest van Wintelre.  Het samenvoegen van beide orkesten is op 11 maart een feit. Het orkest startte onder leiding van Johan Smeulders en had eerste concert op 28 mei in Wintelre.

Het jeugdorkest is dus meer dan een opleidingsorkest. Een groot deel van de Knegselse jeugd leert hier om samen muziek te maken en ondervindt hoeveel plezier je eraan kunt beleven. Het orkest is dan ook een belangrijke basis voor de fanfare en het tamboerkorps gebleken.

Op dit moment staat het Jeugdorkest Knegsel-Wintelre onder leiding van onze eigen leden Luuk Janssen en Ruud Lemmens.