Over Heide Echo

1962 – 1975

bruiloft Riek Wouters

Muziekverenigingen hebben vaak een lange en rijke historie. In de  Brabantse Kempen is het heel gebruikelijk dat elk dorp onderdak biedt aan een fanfare- of harmoniekorps van respectabele leeftijd. Zoniet een van de kleinere dorpen in dit traditierijke gebied. Knegsel deed het tot 1962 zonder enige vorm van muziekvereniging. In dat jaar werd Heide Echo opgericht. Heide Echo mag zich dan ook een jonge vereniging noemen. Maar wél een vereniging met een turbulente geschiedenis!

In 1962 werd gekozen voor een nu niet of nauwelijks meer bestaande verenigingsvorm. Heide Echo werd namelijk opgericht als meisjesdrumband. Nu is meisje een weliswaar enigszins rekbaar begrip, maar dat een heel groot deel van de Knegselse bevolking van het lidmaatschap was uitgesloten werd toch al snel duidelijk. Het toenmalige bestuur koos al rap eieren voor haar geld. In 1966 werden klaroenen aangeschaft en naast deze muzikale uitbreiding werd de vereniging ook uitgebreid met jongens met muzikale ambitie. Jeugd Tamboers- en Klaroenkorps Heide Echo werd de benaming, en met het stijgen van de leeftijd van de leden werd al ras gekozen voor de benaming Tamboer- en Trompetterkorps Heide Echo. En dan is het nog geen 1970!

heide echo 1967 50

Het jeugdig enthousiasme van het korps bleef echter niet onopgemerkt. Diverse eerste prijzen op concoursen met als hoogtepunt het behalen van het Brabants Kampioenschap in 1973 maakten van Heide Echo een vereniging die al snel behoorlijk van zich liet spreken.

1975 – 1999

Maar zoals alle verenigingen kende ook Heide Echo naast hoogtepunten ook dieptepunten. Na 1975 daalde het ledental dramatisch en in het begin van de jaren tachtig leek het voortbestaan van Heide Echo serieus in gevaar te komen. Het toenmalige bestuur liet dit echter niet zomaar gebeuren. Met veel inzet werden nieuwe leden geworven en begon een flinke club jonge, maar met name ook oudere leden aan een muziekopleiding. Onder leiding van dirigent André Bos kroop Heide Echo uit het dal. 1984 was muzikaal een dieptepunt, het sterk geslonken aantal volwaardige muzikanten trad slechts 4 keer op. Maar met de instroom van de leerlingen die waren klaargestoomd om mee te spelen was het duidelijk dat het met Heide Echo wel goed zou komen. Ook de muzikale richting veranderde. Even nog leek men vast te houden aan het showelement en was de officiële benaming Drumfanfare Heide Echo, in 1986 koos men uiteindelijk voor een fanfare en tamboerkorps.

concours 89-2 50

In 1988 werd het 25 jarig bestaan van Heide Echo groots gevierd. Zowel fanfare- als tamboerkorps namen in de jaren 90 diverse keren deel aan concoursen, wat voor het fanfarekorps resulteerde in promoties via introductie- en 3e afdeling naar de 2e afdeling en uiteindelijk in 1999 naar de 1e afdeling. Na de hernieuwde indeling komt Heide Echo uit in de 4e divisie.

2000 – heden

2001 was voor Heide Echo een zeer actief jaar waarin met name het 10- jarig bestaan van ons jeugdorkest in combinatie met het 60-jarig jubileum van onze beschermheer Pastoor Peters centraal stonden. Daarnaast stond dit jaar ook in het teken van de aanschaf van nieuwe uniformen voor  het gehele korps en de voorbereiding op ons 40-jarig jubileum in 2002.

2002 staat in het teken van het 40 jarig jubileum van Heide Echo.  Tijdens een geweldig jubileumweekend met onder andere een fantastisch promsconcert door de blaaskapel worden de nieuwe uniformen gepresenteerd. Naast het promsconcert wordt ook een gemeenteconcert georganiseerd en is er een gezellig uitwisselingsweekend in Wallenborn
Er wordt een nieuwe start gemaakt met het verenigingsblad “’t Accentje”. En er wordt afscheid genomen van onze beschermheer Pastoor Peters en Betsie van de Broek die gaan verhuizen naar Boxmeer. Een definitief afscheid wordt het voor de vereniging niet want de Pastoor zal elk jaar een serenade blijven krijgen!
De tamboers gaan in oktober op concours en behalen een eerste prijs. Het jeugdorkest behaalt de publieksprijs tijden het KNMF festival in Bergeijk op 14 december.
De deelname aan het concours in Veldhoven door de fanfare gaat niet door omdat er niet voldoende gestudeerd werd…..

In 2003 wordt er hard gewerkt aan het voorbereiden van de concoursen van zowel fanfare- als tamboerkorps op respectievelijk 29 november en 13 december 2003. Stevig studeren thuis en ontelbare extra repetities en uitwisselingsconcerten. Zoveel inzet en slechts een tweede prijs behalen was zeer teleurstellend voor de fanfare. De tamboers behaalden wel een eerste prijs.
Op 11 mei 2003 traden voor de eerste maal, tijdens de ledenwerfactie, de pieptamboers op.
Een absoluut hoogtepunt dit jaar was de reis naar Polen met als klapstuk het optreden in de grote kerk waar wel 2000 mensen aanwezig waren.

2004 was voor Heide Echo een jaar vol bezinning en verandering waarin grote stappen en beslissingen werden genomen. Een van de veranderingen was het verzetten van de repetitieavond van maandag naar vrijdagavond. Dit om de grote aantallen studerende leden gelegenheid te geven aanwezig te kunnen zijn. Verder werd besloten om na 12 jaar afscheid te nemen van Jaap van Wershoven en op zoek te gaan naar een nieuwe dirigent.  In december Kris Roemers aangesteld. Met hem wordt een nieuwe muzikale weg ingeslagen.
Het repertoire wordt grondig vernieuwd en er wordt een showelement toegevoegd. Er wordt een start gemaakt met solisten in alle geledingen.

In 2006 bestond het jeugdorkest 15 jaar en gaf tijdens het pinksterweekend een groots galaconcert in samenwerking met Pater Moeskroen. Deze avond was het hoogtepunt van het jubileumweekend. De dag daarna werd een jeugdorkestenfestival georganiseerd waaraan 5 jeugd- en leerlingenorkesten meededen.

In oktober 2006 was het eindelijk dan zover: Het themaconcert nieuwe stijl genaamd Celtic Echo’s werd een feit. Het organiseren van dit concert is een uitdaging van jewelste geweest waarbij de lat heel hoog gelegd werd en veel hobbels overwonnen moesten worden.  Maar het resultaat was verbluffend. In een uitverkochte Muzenval werd, in samenwerking met Ierse band De Folkaholics, Dansgroep Oisin en Piperband The Dutch Pipes and Drums, op 27 en 28 oktober een ware productie neergezet waar nog lang lovend over gesproken werd.
In 2006 start Paul van der Heijden als instructeur voor het tamboerkorps.

2007 was het jaar waarin we afscheid moesten nemen van een van onze grootste Fans: onze oud-beschermheer en erelid Pastoor Peters. Heide Echo heeft op een waardige manier afscheid genomen door tijdens de avondwake te spelen en op de begraafplaats een laatste serenade te geven.

Ook mochten we dit jaar bij twee grote evenementen optreden; naar aanleiding van het optreden tijdens Celtic Echo’s kreeg de fanfare het aanbod om samen met de Folkaholics op te treden op Folkwoods en Cult en Tumult. Twee zeer bijzondere optredens voor een groot publiek.

DSCN2193v

Vanaf januari 2009  neemt Christianne Celis het dirigeerstokje over.
De laatste maanden van dat jaar stonden voor de fanfare in het teken van het concours. Met een mooi programma en een geconcentreerd orkest werd op 13 december in Etten-Leur een prachtig optreden neergezet dat beloond werd met een dikke 1e prijs!

2011 was in vele opzichten een muzikaal topjaar voor Heide Echo. Op 1 en 2 april wordt de theaterproductie Viva Las Vegas! gepresenteerd in de Schalm te Veldhoven. De lat werd deze keer nog hoger gelegd. De Fanfare en Slagwerkers gaven – omringd door diverse zangers, dansers, muzikale solisten en een presentator – een  tweetal prachtige concerten in een volle zaal. Professioneel licht en geluid maken deze optredens tot een hoogtepunt uit de geschiedenis van Heide Echo.

In 2012 heeft Heide Echo haar  Gouden Jubileumjaar mogen vieren. Tijdens dit jubileumjaar heeft Heide Echo diverse speciale evenementen georganiseerd zowel binnen Knegsel voor de Knegselse gemeenschap als daarbuiten.
Een van de absolute hoogtepunten van het gouden jaar was de concertreis naar Praag in mei. Met 72 deelnemers werd Praag bezocht, met als hoogtepunt de twee optredens op de Praagse Burcht en het Wenceslasplein,
In oktober is een Jubileumweekend georganiseerd in de tot theater omgebouwde sporthal De Ladder. Tijdens dit jubileumweekend verzorgde de fanfare op zaterdagavond 27 oktober het galaconcert. De dag erna (28 oktober) vond het Kempenfestival plaats waaraan  maar liefst 16 regionale muziekkorpsen deelnamen.
Ter gelegenheid van het jubileum is ook een speciale jubileumkrant uitgebracht, die op deze website in te zien is.

In 2013 wordt hard gewerkt voor deelname aan het concours op 24 november in De Schalm te Veldhoven. De fanfare bestaande uit een bezetting van maar liefst 65 muzikanten behaalt daar wederom een hele mooie 1e prijs.

In 2015 neemt Johan Smeulders het dirigeerstokje over bij de fanfare. Voortvarend gaat hij aan de slag en neemt de fanfare mee naar nieuwe uitdagingen.

In 2016 heeft Heide Echo voor het eerst in haar geschiedenis deel genomen aan de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen (ONFK) wat gehouden wordt in Drachten. Zij kwam uit in de 4e divisie er won daar met 89,17 punten de 2e plaats.  Weer een hoogtepunt voor de vereniging. 2016 is trouwens toch een topjaar voor Heide Echo want in mei bestaat het Jeugdorkest 25 jaar. En dat wordt gedurende het hele jaar gevierd met het uitbundige Jubileumconcert als topper. Speciaal voor dit jubileum is een dikke brochure gemaakt over 25 jaar Jeugdorkest. Ook deze kunt u op deze website bekijken. En dan gaat in november de fanfare weer op concours. Hard werken – extra repetities. De verwachtingen zijn hoog gespannen omdat we in het voorjaar al zo’n mooi resultaat hebben neergezet. We worden beloond voor het harde werken: met 87,09 punten promoveert de fanfare naar de 3e divisie!

Heide Echo is nog steeds een jonge en dynamische vereniging! Het aantal leden is in 20 jaar enorm gegroeid en sterk verjongd. Het merendeel van de leden is jonger dan 25 jaar en heeft een degelijke muzikale opleiding achter de rug. Er wordt continu gestreefd naar een vernieuwing van het repertoire, waarbij het muzikale niveau ook door populaire werken en interessante projecten op een hoger plan wordt gebracht!