Oud ijzer

Op 31 oktober 1962 werd Heide Echo opgericht. De winter 1962/1963 was de koudste winter van de vorige eeuw. Reinier Paping won die winter de meest legendarische Elfstedentocht. De oprichters van Heide Echo hebben die winter ongetwijfeld vele avonden rond de kachel gezeten om Heide Echo in de steigers te zetten en draaiende te houden.
De eerste inkomensbron bestond uit oud papier ophalen; het ophalen van oud ijzer is daar geleidelijk bijgekomen.
In ieder geval staat wel vast dat vanaf 1977 het oud ijzer structureel twee maal per jaar  op werd gehaald. Met tractoren en wagens gingen de leden in het voorjaar en najaar op pad om deur aan deur oud ijzer op te halen. Herman Peeters coördineerde deze actie en stelde zijn erf beschikbaar als verzamelplaats/overlaadstation.

 

De Firma Pruijmboom plaatste daar vooraf enkele containers. Als de wagens met oud ijzer op het erf aankwamen stonden andere leden klaar om het oud metaal te sorteren op ijzer, zink, koper en lood. Want iedere metaalsoort had een ander prijskaartje. Jo, de echtgenote van Herman zorgde voor koffie en zo zorgden het oud ijzer en oud papier niet alleen voor de broodnodige inkomsten maar versterkten deze tevens de saamhorigheid en gemeenschappelijke verantwoordelijkheid binnen de vereniging. Een in alle opzichten rijke opbrengst.

Het is toch vooral de stuwende kracht van Herman Peeters geweest waardoor het oud ijzer en oud papier zo belangrijk werden voor de vereniging. Toen Herman nog “boerde” deed hij dit tussen de bedrijven door. Maar toen hij stopte met zijn bedrijf werd het oud ijzer/oud papier geleidelijk aan een dagtaak. De inkomsten uit oud ijzer en oud papier stegen jaar na jaar. Herman kreeg zelfs regionale bekendheid. Vele bedrijven en particulieren in de omliggende dorpen, ja zelfs in Eindhoven gunden hem (Heide Echo) het oud ijzer.

IMG_0001web

Waarom? Omdat het enthousiasme van Herman aanstekelijk werkte. En bij Herman was afspraak ook afspraak. Een niet te verwaarlozen succesfactor was echtgenote Jo Peeters, die niet alleen veel koffie heeft gezet maar tevens de ‘oud ijzer secretaresse’ van Herman was. Na ieder telefoontje lag er wel weer een briefje klaar met een ophaal-adres. Toen Herman vijfentwintig jaar bestuurslid was werd hij verrast met een Koninklijke onderscheiding. Waarop hij en Jo terecht trots waren.ijzeren herman_0001

De naam ‘IJzeren Herman’ dateert uit deze periode en iedereen in het dorp kent die naam. Sinds een aantal jaren siert ‘d´n IJzeren Herman’ de voortuin van zijn huis. Knegselnaren André Mayers en Peter van Bussel creëerden dit beeld. Natuurlijk uit oude metalen…

 

Gelukkig wordt de container achter het huis van Herman en Jo nog regelmatig gevuld. En nog steeds gaan leden en vrijwilligers twee keer per jaar het dorp rond voor oud ijzer. De inzet van leden en vrijwilligers bij het verzamelen van oud ijzer en de welwillendheid van de dorpsgenoten om oud ijzer beschikbaar te stellen dragen bij aan het in stand houden van Heide Echo; het vormt een ‘ijzeren fundament’ onder Heide Echo. We mogen Herman dankbaar zijn en vertrouwen dat het dit fundament nog lang de vereniging zal dragen.

Hebt U oud ijzer wat U graag kwijt wilt? Wij zijn er blij mee!
U kunt het bij ons komen brengen of wij komen het bij u ophalen. Voor vragen kunt u mailen naar: bestuur.heideecho@gmail.com